Site Overlay

Kaj vse zajema domena vsake spletne strani

Dandanes ima vsaka spletna stran svoje edinstveno ime oziroma naslov. To ime pa je drugače poznano tudi kot domena. To moramo vpisati v spletni brskalnik, da ga usmerimo na pravilni strežnik. Povezava med spletnim brskalnikom in strežnikom omogoča izpis HTML in druge kode spletne strani na našem zaslonu. Celotno ime naše spletne strani je sestavljeno iz dveh elementov. Prvi je samo ime, drugi pa končnica. Končnica je izredno pomembna, saj določa našo ciljno publiko, ki želimo, da obišče našo stran.

Domena deluje kot povezava do strežnika

Vsaka spletna stran se nahaja na strežniku. Vsak strežnik pa vsebuje določen IP naslov za vsako spletno stran, ki jo gosti. Naslov IP moramo poznati, če želimo obiskati določeno spletno stran. To pa je dokaj težko, saj bi si morali zapomniti 12 ali več številk v pravilnem zaporedju. To težavo pa rešijo domene. V ozadju za njimi se skriva določen IP naslov. Tako lahko v spletni iskalnik vtipkamo določeno ime spletne strani, nakar se nam ta v nekaj trenutkih izriše na računalniškem zaslonu.

Domena vrhovne ravni
Domene tipa .com, .net, .org

Vsak IP naslov je drugačen. Recimo, da je ime naše spletne strani mojepodjetje123.hr. Ta domena pa kaže na fizični naslov strežnika, ki je: 111.231.42.15. Da bi obiskali omenjeno stran, lahko vtipkamo sam IP naslov. Ker pa je to dokaj nepraktično, lahko samo preprosto vtipkamo v iskalnik domeno. Sam iskalnik pa bo iz domene prebral skrit IP naslov, ter nas povezal z želeno spletno stranjo.

Domene imajo lahko lokalne ali svetovne končnice

Velika zmeda hitro nastane pri izbiri pravilne končnice domene. Tej uradno pravimo domena vrhovne ravni. Končnica se nahaja na koncu naslova naše spletne strani. Če vzamemo prej omenjeno stran z naslovom mojepodjetje123.hr, je končnica zadnji del celotnega imena. To pa je .hr, ki nakazuje na domeno vrhovne ravni za uporabo v hrvaški regiji.

Video: Kaj je domena

Pri izbiri imena za našo spletno stran lahko tudi izberemo svetovno končnico .com ali katerokoli drugo vrsto. Svetovne končnice so prepoznane s strani vseh velikih spletnih brskalnikov. Imajo pa eno slabost, da smo omejeni z izbiro imena, saj je v obstoju že več sto milijonov spletnih strani z končnico .com. Res pa je, da se na tržišču pojavljajo vedno nove svetovne končnice, ki so na voljo za osebne in poslovne uporabnike.

CARNET določa pravila .hr in .com.hr domen

Hrvaška uporablja svojo lokalno domeno .hr že od leta 1993. Za uravnavanje pravil domen .hr in .com.hr pa skrbi CARNET. To je kratica za Croation Academic and Research Network. Naloga omenjene organizacije je skrb za razporeditev IP naslov, kot tudi posodabljanje in vzdrževanje pravil CARNET.

Velika prednost .hr ter .com.hr domen je ta, da je še veliko imen neregistriranih. To pa je idealna priložnost za podjetnike, ki želijo vzpostaviti svojo spletno prisotnost na Hrvaškem. 

Dandanes nam veliko število ponudnikov gostovanja ponujajo možnost registracije domene in zakup strežnika hkrati. Vedno je priporočljivo, da kupimo domeno in gostovanje od istega ponudnika. Temu je tako, saj je vzdrževanje naše spletne strani veliko lažje.

Objave iz iste kategorije: