Site Overlay

Kako ukrepati, ko na avtu poči guma?

Kljub temu da je verjetnost, da vam bo na cesti med vožnjo na avtu počila guma, majhna, ta vendarle obstaja. V tem primeru je zato pametno ali pa skorajda nujno v prtljažniku imeti nekatere pripomočke, ki so koristni ob menjavi gume. Med drugim je to seveda tudi dvigalka za avto.

In kako veste, da vam morda pušča avto guma? Med vožnjo boste začutili, da se je vozilo pričelo nekoliko nenavadno obnašati. Praviloma ga vleče na stran ali pa na kateri od njegovih stranic nekoliko nenavadno ropota. Pomembno je, da se čim hitreje varno ustavite. Nadaljevanje vožnje bi namreč lahko zelo ogrozilo vašo varnost ter poškodovalo najmanj platišča vozila. Velika verjetnost je tudi to, da bi se lahko poškodoval še kakšen drug del avta.

Dvigalka za avto, ključ in rezervna guma

Verjetno menite, da je menjava predrte oziroma počene avto gume predvsem moško opravilo. Kljub temu pa je pametno, da takšno delo v resnici obvladamo prav vsi, torej tudi ženske. Potrebno je imeti vsaj neko osnovno znanje o tem, kako ustrezno zamenjati avto pnevmatiko. Prav tako je dobro vedeti, kje se nahaja potrebno orodje ter rezervna guma.

Kako zamenjati avtomobilsko gumo – vodič za ženske.

Avto je treba ob predrti gumi obvezno ustaviti na ravni podlagi, ob tem pa dovolj učinkovito zategniti ročno zavoro. Na vrsto pride dvigalka za avto, ki jo je treba nastaviti pod vozilo, in sicer na posebej prirejeno mesto na dnu karoserije. Če nimate pojma, kje bi to lahko bilo, vam pri tem dobro lahko pomagajo že samo navodila za uporabo. Nikakor pa avta ne smete dvigovati na drugem mestu kot na predvidenem. Na takšen način bi namreč lahko poškodovali karoserijo. Poleg avto dvigalke se praviloma nahaja še ključ. Z njim boste odstranili pokrov platišča, seveda če vozilo ne stoji na litih platiščih. Preden pričnete z odvijanjem, je najbolje vijake nekoliko namazati s posebnim sredstvom, ki je namenjeno temu.

Upravljanje z avto dvigalko

K sreči se dvigalka za avto lahko precej preprosto upravlja. Njeno ročico najprej nekajkrat zavrtite, in sicer v smeri urinih kazalcev. Priporoča se, da le toliko, da so gume avtomobila še vedno na tleh. Nato s ključem poskrbite za sproščanje vijakov, in sicer v nasprotni smeri urinih kazalcev.

Kljub temu da je verjetnost, da vam bo na cesti med vožnjo na avtu počila guma, majhna, ta vendarle obstaja. lka za avto.

Vijake boste bistveno lažje sprostili, kadar je avto še na tleh. Pomagate si lahko tudi z nogo, hrbta pa raje ne naprezajte preveč.

Objave iz iste kategorije: