Site Overlay

Nagrobni spomeniki z več napisi

Nagrobnik prestavlja glavo groba in je glavni nosilec imena ali podobe pokojnega. Prav vsak nagrobnik ima svojo vlogo, ne glede na to, iz kakšne vrste materiala je narejen, kako je obdelan, kako velik je, ali ima napis ali ne.

Običajno je narejen iz različnih vrst granita; same materiale za izdelavo pa delimo na granit ter marmor. Najpogostejše vrste granitov, ki se uporabljajo za nagrobne spomenike, so jet black, nero impala, paradiso classico ter visage blue. Prav vse vrste so med naročniki priljubljene, saj ne nazadnje predstavljajo učinkovito podlaga za nagrobni napis, križ, sliko oziroma portret. Na nekaterih nagrobnih spomenikih boste opazili več napisov, ki pa so smiselno razporejeni na napis zgoraj, na sredi ter v spodnjem delu spomenika. 

Posamezni deli napisa 

Nagrobni napis, ki je na spomeniku zapisan na zgornjem delu, označuje tisti del napisa ali epitafa, ki je zapisan nad samim imenom ter priimkom pokojnega oziroma nad družinskim imenom. Napis na sredi praviloma predstavlja del napisa, ki je najpogosteje zapisan v vrstici pod imenom in priimkom. 

Napis v spodnjem delu spomenika pa predstavlja zapis, najpogosteje v verzificirani obliki. V tem delu so najpogosteje zapisani vsi žalujoči pokojnega. 

Material, stil, barva ter velikost nagrobnih črk 

Nagrobni napis lahko vključuje različno izdelane črke. Te so lahko klesane ročno ali strojno; navadno so zlate, srebrne ali pa barvane. Na spomenikih lahko pogosto opazite še peskane črke, kovinske ali keramične. Sicer pa se vam tudi pri izbiri napisa ponudniki tovrstnih storitev v veliki meri prilagodijo. 

Nagrobne črke so pogosto usklajene še z drugimi dodatki, ki bistveno pripomorejo k lepemu izgledu spomenika, na primer z lučkami, vazami, kipi, raznimi aplikacijami (vrtnice, križi, golobčki, angelčki ter podobno). 

Nagrobni spomenik po meri 

Pri nas vam je na voljo veliko ponudnikov, ki vam po svojem ali vašem načrtu, skici ali idejni zasnovi izdelajo nagrobni spomenik. Sami lahko izberete obliko, velikost in vrsto domačega ali tujega kamna. 

Za izdelavo ponudbe, ki vam jo bodo pred naročilom poslali, boste morali ponudniku zaupati lokacijo ali dimenzijo grobnega prostora. Odločite pa se lahko tudi za prenovo že narejenega spomenika, za katerega želite, da bi izgledal moderneje. 

Kakovostne ponudnike za izdelavo nagrobnih spomenikov lahko najdete kar s pomočjo spleta

Objave iz iste kategorije: