Site Overlay

Naraščajoče cene nepremičnin na Hrvaškem

Strokovnjak za naložbe v nepremičnine je ugotovil, da je nakup vile na hrvaški obali donosnejši od nakupa stanovanja, saj lahko letni donosi presežejo 10 odstotkov. Cene nepremičnin na Hrvaškem še naprej rastejo, lani so se zvišale za skoraj 12 odstotkov. Hrvaški nepremičninski trg beleži eno najhitrejših rasti v EU, pri čemer so najvišje rasti v Zagrebu in ob Jadranski obali, še posebej v Istri, poročajo hrvaški mediji.

Povečano zanimanje za luksuzne nepremičnine

Tujci, vključno s Slovenci, vse pogosteje kupujejo nepremičnine Istra ob hrvaški obali, pri čemer so luksuzne nepremičnine kot so vile, postale zelo iskane. V zadnjih letih se je na Hrvaškem močno povečale naložbe v nepremičnine. Donosi teh naložb pa so zelo različni. Na primer, nakup velikega novega stanovanja v boljši soseski v Zagrebu, lahko lastniku prinese letni donos okoli 3,5 odstotka. To je v skladu z globalnimi podatki, ki kažejo, da letni donosi naložb v nepremičnine znašajo med 3,5 in 4 odstotki, v nekaterih primerih celo 4,5 odstotka.

Pri izbiri vikendov na Hrvaškem Slovenci najprej upoštevajo želje glede velikosti, oddaljenosti od morja, mesta in seveda finančnih zmožnosti.

Višji donosi vil ob obali

Obstaja pa na Hrvaškem segment nepremičnin, kjer lahko vlagatelji dosežejo bistveno višje donose – to so vile ob Jadranski obali. Luksuzne vile se izkažejo za zelo donosne, saj jih na eni izmed spletnih platform za oddajo turistom ponujajo za okoli 700 evrov na noč. Vile so v povprečju oddane približno 90 dni na sezono, odvisno od njihove lokacije in dodatnih storitev, kot so bližina letališča in notranji bazen. Investicija v vilo se povrne v približno 7 letih.

Slovenci v Istri

Številni Slovenci, zlasti v Istri, rešujejo svoje stanovanjske težave z nakupom nepremičnin na Hrvaškem, kjer so stroški nižji. Za srednje veliko stanovanje se letni stroški, vključno z vodo, elektriko in ogrevanjem, gibljejo okoli 1.500 evrov, če se stanovanje uporablja samo za lastne potrebe. Čeprav so v preteklosti nepremičnine na Hrvaškem kupovali predvsem starejši od 50 let, je zdaj vse več mladih, starejših od 30 let, med kupci. Nekateri kupujejo svoje prve vikende, drugi pa večje nepremičnine, ko prodajo manjše.

Nakup nepremičnin s pomočjo kreditov

Čeprav Istra ni več poceni, Slovenci še vedno kupujejo nepremičnine s pomočjo kreditov. Banke so ponovno bolj naklonjene kreditiranju, kar omogoča več ljudem, da se odločijo za nakup s pomočjo posojil. Večina nakupov je financiranih s pomočjo slovenskih bank. Kmalu pa naj bi tudi ena izmed hrvaških bank začela ponujati kredite Slovencem za nakupe na Hrvaškem, kar je posledica pobud hrvaških investitorjev. Veliko starejših Slovencev, ki so šli v pokoj, prodajo svoje družinske nepremičnine v Sloveniji, kupijo manjša stanovanja in preostanek investirajo v počitniške hiše na Hrvaškem. Tako preživijo večino leta na Hrvaškem, zlasti v Istri.

Priljubljenost Istre med Slovenci

Med Slovenci je najbolj priljubljena Istra, deloma tudi Kvarner, vendar v manjšem obsegu. Istra je dostopna zaradi dobrih prometnih povezav in ugodnih vremenskih razmer, ki ne ovirajo potovanja. Med otoki je Krk najbolj priljubljen med Slovenci. Čeprav je nekoliko dražji od Istre, privlači Slovence s svojo kulinarično ponudbo in športno infrastrukturo, kot so kolesarske in pešpoti. Slovenci pri izbiri vikenda veliko pozornosti posvečamo tudi kulinarični ponudbi lokacije. Hrvaška je v zadnjih sedmih letih zelo izboljšala svojo kulinarično ponudbo in vsako leto dodaja nove možnosti.

Objave iz iste kategorije:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *