Site Overlay

Navodila za uporabo testov za samotestiranje na covid

Testi za samotestiranje covid so za marsikoga med vami postali del vašega življenja. Uporaba tovrstnih testov vam je postala že skorajda samoumevna. Kljub temu pa ste lahko na začetku pri proučevanju navodil za uporabo spregledali kakšen pomemben nasvet oziroma dejstvo. Tudi zato je treba tu in tam navodila temeljito prebrati še enkrat.

Preden se samotestiramo, je ključno to, da si temeljito umijemo roke ter očistimo površino mize. Po testiranju ves pribor zapremo v plastično vrečko. Po treh dneh pa slednjo odvržemo med mešane odpadke.

Priprava celotnega kompleta za samotestiranje na covid

Testi za samotestiranje na covid so vključeni v komplet. Njegova vsebina je sestavljena iz epruvete, pokrovčka za epruveto, male plastenke z ekstrakcijskim pufrom, brisa za enkratno uporabo ter iz testne ploščice.

Testi za samotestiranje covid
Testi za samotestiranje covid so enostaveni za uporabo in rezultate ponudijo v 15 minutah

Pri uporabi testa za samotestiranje najprej odstranimo pokrovček na plastenki ter ekstrakcijski pufer prelijemo v epruveto. V eni roki držimo epruveto, z drugo roko pa vzamemo bris. Tega potisnemo približno 2,5 centimetra globoko v nosnico. Z brisom petkrat zaokrožimo ter nežno podrgnemo po sluznici. Enako ponovimo še v drugi nosnici.

Vstavljanje brisa v epruveto

Četrti korak, ki ga narekujejo testi za samotestiranje covid, narekuje, da moramo bris vstaviti v epruveto z ekstrakcijskim pufrom. Z njim nato naslednjih dvajset sekund mešamo. Zavrtimo ga najmanj petkrat. Bris pa ob odstranjevanju stisnemo med notranjost epruvete.

Samotestiranje na covid-19 z testi za samotestiranje

Nato je treba epruveto primerno zapreti, in sicer s pokrovčkom s tulcem navzgor. Zaprto epruveto temeljito premešamo. Iz epruvete previdno nakapljamo tri kapljice, in sicer v manjšo odprtino na testni ploščici. Počakamo 15 minut, da lahko vidimo končni rezultat.

Trije možni izidi pri samotestiranju na covid

Testi za samotestiranje covid po opravljenem postopku narekujejo, da moramo na rezultat počakati petnajst minut. V tem času se lahko pokažejo trije možni izidi. Lahko smo pozitivni, negativni ali pa je test neveljaven. V primeru pozitivnega rezultata je potrebna samoizolacija. V tem času se ne družimo z ljudmi. Prav tako pa se je treba takoj naročiti tudi na PCR test.

Dodatne informacije o uporabi testa za samotestiranje na covid

Za vse dodatne informacije o uporabi testa za samotestiranje na covid 19 se vedno lahko obrnemo tudi na Ministrstvo za zdravje, ki je dosegljivo na posebno telefonsko številko, ki je zapisana poleg navodil NIJZ za samotestiranje.

Objave iz iste kategorije: