Site Overlay

Pomen amortizerja pri vožnji

Celo veliki navdušenci avtomobilov zelo pogosto pozabljajo, kako velik pomen imajo pri vožnji amortizerji. Ta pomemben del avta se uporablja, od kar je bil izumljen prvi avto. Njegova vloga pomembno vpliva na samo udobje in varnost pri vožnji. 

Obrabljeni amortizer lahko med vožnjo resno ogroža voznika in vse ostale udeležence v prometu. Ta del avta drugače imenujemo še blažilec, vendar sam del ne blaži udarcev v kolesa. To je namreč naloga vzmeti. Ključna naloga amortizerja je, da zgladi gibanje vozila, ki ga morate ves čas imeti pod nadzorom.

Namestitev amortizerja 

Avtomobilski amortizerji so nameščeni znotraj vzmeti, na sprednjih ali zadnjih kolesih. Upirajo se prehitremu sproščanju vzmeti. V nasprotnem primeru bi vozilo lahko začelo poskakovati po cesti. To se lahko zgodi v primeru, če je amortizer poškodovan, ker se lahko izgubi nadzor nad vozilom. 

Vrste amortizerjev
Sprednji amortizer za Ford Transit

Če pogosto vozite po cesti z veliko lukenj ter grbinami, blažilniki spremenijo del energije z vzmeti v vročino. To ugodno vpliva na šasijo vašega vozila, da ne začne poskakovati, kar je prav tako zelo nevarno. 

Sestava amortizerja 

Na prvi pogled avtomobilski amortizer ne izgleda prav nič posebnega. Vse pa se dogaja znotraj njega, kjer je nameščen bat. Ta se premika po cevi, ki je napolnjena z oljem. Ko enakomerno vozite po cesti, se bat premika in s tem olje potiska skozi majhne odprtine ter ventile. To ustvarja upor, ki upočasnjuje sproščanje vzmeti in preprečuje nekontrolirano poskakovanje avta. 

Vrste amortizerjev 

Na trgu lahko izbirate med več vrstami amortizerjev. Najbolj priljubljeni so enocevni, dvocevni, amortizerji z zunanjim rezervoarjem ter enocevni, napolnjeni s plinom.

Vse vrste blažilcev oziroma amortizerjev so vam na voljo v specializiranih prodajalnah z avto deli. Lahko pa jih naročate tudi v njihovih spletnih prodajalnah, kjer si jih boste lahko zagotovili po najdostopnejših cenah na trgu. Ena boljših izbir je, na primer, spletna prodajalna silux.hr. 

Odlično založena trgovina z avto deli 

Spletna trgovina silux.hr je torej ena od boljših izbir, ko boste nakupovali amortizerje oziroma vse ostale dele za avto. V njej vas ne čakajo samo ugodne cene avto delov, temveč tudi kakovostni izdelki svetovno uveljavljenih proizvajalcev. Preverite sami in si zagotovite odličen nakup avto dela.

Objave iz iste kategorije: