Site Overlay

Prepoznajmo znake izgorelosti

Moderno življenje je polno različnih vsakdanjih izzivov, ki nas lahko popolnoma energijsko izčrpajo. To pa nas lahko privede do izgorelosti. Ta se opaža v zelo nizkem nivoju energije, težkem razmišljanju ter čustveni odsotnosti. Fizična in čustvena izgorelost pa je tudi dostikrat prisotna pri ljudeh, ki so zelo predani svojemu poklicu. Tako velikokrat spregledajo dejstvo, da vsak dan opravijo veliko več dela, kot njihovo telo premore. Na našo fizično zdravje pa tudi močno vpliva stres, prehrana ter nujne življenjske obveznosti, ki jih moramo opraviti vsak dan.

Kako se definira izgorelost?

Ljudje z izgorelostjo kažejo vrsto različnih simptomov. Tako lahko čutimo konstantno fizično izčrpanost ter se ne moremo na nič skoncentrirati. Dejstvo pa je, da v tako stanje ne pridemo takoj.

Izgorelost je lahko največkrat posledica zahtevne službe
Izgorelost je stalnica današnjega življenja

Tako je zelo malo verjetno, da se preprosto enkrat zbudimo in nimamo energije za normalno življenje. Izgorelost se počasi prikrade v naše življenje. Telo pa nas večkrat opozori na možne težave z različnimi znaki. To so lahko migrene, bolečine v mišicah, slaba prebava, izguba kapacitete kratkoročnega in dolgoročnega spomina ipd. 

Preberite tudi: Kako okrepiti svoj imunski sistem?

Ko se počutimo slabo, neprijetno ali pa se nas loteva kakšna bolezen, vemo, da se je naš imunski sistem poslabšal. To se ne dogaja samo v hladnejšem obdobju leta, temveč skozi celo leto …

Simptomi, ki kažejo na težave

Ko govorimo o izgorelosti, je pomembno, da delimo simptome na dve skupini. Temu je tako, saj lahko izkušamo kombinacijo obeh.

Video: Izgorelost in formula dobrega življenja

Preberite tudi: Navodila za uporabo testov za samotestiranje na covid

Tako so fizični in čustveni simptomi:

Kronična utrujenost

Utrujenost, ki je lahko vzrok tudi nespečnost, je zelo pogosta znak, da smo prešli preko meje, kar naše telo in um premoreta. Tako se lahko počutimo utrujeno tudi po več dni skupaj, čeprav dovolj počivamo. Obenem pa dostikrat tako utrujenost spremlja tudi strah pred izzivi v prihodnosti.

Med zaradi svojih zdravilnih lastnosti pomaga pri marsikateri bolezni in zdravstveni tegobi. Preberite si zakaj je pridelava medu izredno pomembna.

Bolečine v telesu

Izgorelost se velikokrat kaže z naključnimi bolečinami v telesu. Te so lahko naključno pojavijo v prsnem košu, trebuhu, mišicah ipd. Lahko pa tudi izkušamo pomankanje sape, vrtenje, slabost ter glavobole.

Večja izpostavljenost boleznim

Ker nimamo v telesu več zaloge energije, se aktivnost imunskega sistema močno zniža. Tako smo bolj izpostavljeni različnim boleznim, kot so gripa, prehlad, razne okužbe ipd.

Depresija in anksioznost

Pomankanje energije lahko privede do depresije. To pa povzroči težke misli, žalost in občutek manjvrednosti in krivde. Dolga izpostavljenost depresiji in anksioznosti pa lahko povzroči nezanimanje za stvari, ki nas veselijo. Obenem pa je možno, da se oseba popolnoma izolira od zunanjega sveta.

Kaj privede do izgorelosti?

Izgorelost je lahko največkrat posledica zahtevne službe. K temu pa lahko tudi privedejo različne življenjske situacije in odgovornosti. Možno je tudi, da imamo dokaj nezahtevno službo, vendar si nikoli ne vzamemo časa zase. Vsi te elemente vodijo počasi do situacije, kjer naše telo ne bo zmoglo več optimalno delovati. Pod pritiskom so tudi starši, ki imajo zahtevne službe in otroke doma. Enako pa velja za ljudi, ki morajo skrbeti za stare on obolele starše.

Vedno pa je možno, da do izgorelosti pride zaradi osebnih navad in okolja.

Tako je možno, da se čustveno in mentalno izčrpamo, če:

  • Nas v delovnem okolju sodelavci ne cenijo dovolj
  • Nimamo ljubečih in močnih odnosov z družino in prijatelji
  • Pomankanje spanca
  • Monotono delo
  • Pesimističen pogled na svet
  • Perfekcionizem; nihče in nič ni nikoli dovolj

Na spletni strani www.mojpsihoterapevt.si lahko najdemo odlične psihoterapevte, ki nam bodo pomagali z mnogimi različnimi psihološkimi težavami. Dejstvo je, da je preprost pogovor s terapevtom velikokrat dovolj, da razrešimo težave, ki nas obremenjujejo. Psihoterapija nam omogoča, da ponovno vzpostavimo prioritete v življenju in najdemo rešitev na stvari, ki nas obremenjujejo.

Objave iz iste kategorije: