Site Overlay

Uporaba in funkcije meglenke na avtomobilu

Meglenke na zadnji in sprednji strani avtomobila so vrsta avto žarometov oziroma svetil, ki so zasnovane za posebno oddajanje svetlobe med vožnjo v megli. Njihovi žarki svetlobe so na vrhu svetila odrezani pod ostrim kotom, luči pa so običajno nameščene nižje in kot take pod ostrim kotom usmerjene k tlom.

Ker so avto luči za boljšo vidljivost v megli usmerjene precej nizko, pri čemer mnoge od njih uporabljajo selektivno rumeno svetlobo, so relativno neuporabne, kadar so razmere na cesti optimalne za vožnjo. To pomeni, da ni razloga za vklop luči za meglo, razen, če se med potjo nenadoma pojavi slaba vidljivost. Prižgane zadnje meglenke skrbijo za to, da je avtomobil viden drugim vozilom na cesti za njim, sprednji žarometi pa vozniku osvetljujejo cesto in izboljšujejo vidljivost med vožnjo v megli.

Funkcije avto žarometov za vidljivost v megli

Zaradi specifičnega snopa svetlobe in postavitve luči, so meglenke za voznika avtomobila koristne tudi v drugih slabo vidljivih razmerah na cesti, ki jih povzroča dež, sneg in prevelika količina prahu v zraku. Če je v določenem trenutku na cesti slaba vidljivost in se pri tem visoki žarki avtomobilskih svetil odbijajo od vozila ter s tem povzročajo prekomerno bleščanje, tedaj se je bolje izogibati uporabi žarometov z visokim snopom svetlobe in namesto njih uporabiti avto luči za meglo.

Meglenke za avto
Meglenke so koristne tudi v slabo vidljivih razmerah na cesti (dež, sneg in prevelika količina prahu v zraku)

Žarometi za meglo, v primerjavi z avto svetili z dolgim svetlobnim snopom, osvetlijo tla neposredno pred vozilom. To je izjemno koristna lastnost pri vožnji v megli in slabi vidljivosti, vendar je na drugi strani uporaba luči za meglo precej nevarna v optimalnih vremenskih razmerah na cesti, kadar hkrati niso prižgana še druga avto svetila.

Ne spreglejte članka: Pokrovi za jeklena platišča

Varna uporaba avto luči za meglo

Ker avtomobilske luči za boljšo vidljivost v megli osvetljujejo tla neposredno pred vozilom, jih lahko koristimo v dveh primerih. Žaromete lahko uporabimo za zmanjšanje bleščanja pri zelo slabi vidljivosti in ob tem počasi vozimo naprej do cilja. Avto luči za meglo lahko uporabimo tudi takrat, kadar želimo videti, kaj je na tleh neposredno pred vozilom, tudi v pogojih optimalne vidljivosti na cesti. Kajti pri tem luči s kratkim snopom svetlobe običajno puščajo velik prazen prostor med sprednjim delom vozila in krajem, kjer žarki svetil dejansko dosežejo površino ceste.

Meglenke priznanih proizvajalcev lahko kupimo v specializirani spletni trgovini z avto deli Silux, kjer lahko izberemo luči za specifičen model avtomobila z letnico proizvodnje. V spletni trgovini nudijo tudi avto svetila za meglo, ki imajo tuning izgled.

Imate problem s prevažanjem smuči v avtomobilu? Nosilci za smuči so odlična rešitev. Preberite si članek z naslovom “Nosilci za smuči – novi ali rabljeni?“.

Objave iz iste kategorije:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *