Site Overlay

Vrste ugank

Za popestritev prostega časa je mogoče delati veliko zanimivih reči. Nekateri se odločajo za dejavnosti, ki so fizično gibalno zahtevne. Drugi pa imajo raje sprostitev na drugačen način. Ko se uležemo v senco, zleknemo na kavč ali usedemo za računalnik, to še ne pomeni nujno, da lenarimo. Fizično sicer takrat počivamo, le to pa lahko združimo z miselno telovadbo. Obstaja namreč veliko stvari, ki nam lahko razgibajo možgane in poskrbijo, da dobijo zadostno mero stimulacije. Za namen razgibavanja sivih celic so narejene med drugim tudi uganke.miselna-uganka

Vpliv na človeka

Če pričnemo govoriti o številnih pozitivnih vplivih ugank, boste se kar hitro lotili reševanja katere izmed njih. Vplivajo namreč na kognitivne sposobnosti naših možganov na več načinov. Spodbujajo kreativnost in logično mišljenje in s tem vplivajo na vsakodnevne misli in odločitve. Z reševanjem zanimivih enigem lahko pridobimo ogromno praktičnega splošnega znanja. To nam razširi pogled na svet, saj pridobimo znanje o razsežnosti in pestrosti ne le našega okolja, temveč tudi širšega sveta.

Vrste ugank

Najti jih je možno v raznih oblikah, sestavljenih na razne načine. Vključuljejo jih knjige in revije. Nekatere revije se izdajajo prav v te namene. To so ugankarske revije, ki lahko vsebujejo le določeno vrsto ugank ali pa je v eni reviji vključenih več različnih.
Določeno vrsto ugank na primer vsebujejo knjižice sudokuja, ki so predvsem matematično logično zahtevne. Možno jih je dobiti v različnih zahtevnostnih stopnjah, od najlažje do najtežje. Za začetnike je najbolje začeti z najlažjimi, vendar je v stopnjah mogoče napredovati zelo hitro. Nekatere revije ponujajo več različnih tipov ugank na enem mestu.

Matematične uganke

Matematične naloge zahtevajo zbranost in sposobnost hitrega logičnega mišljenja. Obstajajo v večih težavnostnih stopnjah, narejenih za odrasle ali za otroke. Odrasli s tem urijo spomin in se preverjajo v že morda dolgo nazaj naučenem znanju. S pravočasnim in ne prekomernim spodbujanjem logičnega mišljenja se lahko srečajo tudi že otroci. Posebej to velja za šolarje, ki so že spoznajo matematiko kot predmet v šoli. Matematične uganke otroku skozi igro vzpodbujajo zanimanje za ta šolski predmet, ki jim zaradi tega povzroča manj težav v šoli.

Besedne uganke

Besedne igre izhajajo iz starih časov, ko so se ljudje z njimi zabavali ob kakšnih srečanjih. Prenašale so se ustno in so v večini že pozabljene. Le nekaj jih je še ohranjenih v starih rokopisih. Običajno so zastavljene tako, da zahtevajo logično mišljenje in povezovanje dejstev. Obstaja ogromno različnih vrst takšnih iger. Besedne uganke so na primer izpolnjevanke, premetanke, rebusi, besedni kvadrati, labirinti, kvizi in drugo.

Križankevrste-ugank

Današnje križanke izhajajo iz ugank, ki so miselne besedne igre v prozi ali verzih. Vprašanja zahtevajo pravilen in hiter odgovor. Ime »križanke« se uporablja zaradi križanja besed, ki so razvrščeni v različne like. Besede se postavljajo v mrežo črnih in belih polj. Polja so lahko že vnaprej sestavljena ali pa nastajajo sproti z ustreznim sledenjem navodil.
Prva križanka je bila objavljena leta 1913 v Ameriki. V Sloveniji je prva križanka izšla v primorskem listu Mladika leta 1924. Dandanes so križanke pri nas zelo razširjene, saj skoraj ni revije, ki jih ne bi vsebovala. Obstajajo v različnih zahtevnostnih stopnjah in oblikah. Narejene so lahko za splošno populacijo ali je v njih zajeta le določena tematika. Tako poznamo toliko vrst križank, kolikor je znanih tematik po svetu. Posebej domiselne so tiste, ki vsebujejo poleg osnovnih vprašanj tudi ščepec humorja.
Najpogosteje je cilj križanke, da pridemo do gesla, ki ga preberemo po pravilno postavljenih in ugotovljenih besedah. To geslo je lahko tržne narave, tako da sporoča prednosti kakega izdelka na sliki. Lahko je geslo s sporočilom za reševalca, ki nima posebnega namena. To so na primer razni reki, rimani stavki ali zanimivosti iz sveta. Nenazadnje obstajajo tudi gesla, katerih rešitev nam lahko prinese določeno nagrado. Te so vnaprej določene z namenom predstavitve kakšnih izdelkov, turističnih agencij, knjižnih založb in drugih.

Spletne uganke

Prav tako lahko veliko ugank najdemo dostopnih brezplačno na spletu. Vse, kar je potrebno narediti, je pobrskati po zanimivih spletnih straneh. Nekatere vključujejo nagradne igre, saj za pravilne odgovor ponujejo raznovrstne nagrade. Tako lahko z nekaj znanja in sreče pridete do denarne nagrade, brezplačnega potovanja in drugih uporabnih nagrad.
Ne le, da je reševanje ugank oblika zabave za preganjenje prostega časa. Uspešno dokončana zahtevna naloga, ki smo jo pravilno rešili sami, nam lahko prinese tudi občutek samozavesti. S tem bomo pridobili na samopodobi, ki ni le notranji občutek, temveč jo izžarevamo tudi v okolico.

Objave iz iste kategorije:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *