Site Overlay

Uganke za otroke

Otroci se od odraslih precej razlikujejo. Skozi njihov razvoj sčasoma pridobivajo vedno več spretnosti in znanja. Za normalen razvoj potrebujejo v osnovi dobro okolje z veliko gibanja na svežem zraku. Poleg primerne vzgoje in zdrave prehrane pa vsakodnevno potrebujejo tudi miselne izzive. Dojenčki in mlajši otroci, ki se šele naučijo govoriti, dobivajo stimulacije iz okolja. Te so popolnoma dovolj za njihove še ne v popolnosti razvite miselne procese. Starejši otroci, ki že zmorejo smiselno povezovati več stvari v celoto, pa so zmožni razumevanja tudi zahtevnejših nalog.uganke-za-otroke

Rimanke

Za otroke, ki še ne znajo brati, so najbolj primerne hudomušne rimanke. Te imajo živahen prizven in pomagajo otrokom razvijati besedni zaklad. Z malo ustvarjalnosti in volje si jih lahko izmislite kar sami. Otroci bodo ob ugibanju pozabili na dolgčas. To je dobra popestritev sprehoda ali na primer uporabno za razbijanje turobnega vzdušja ob predolgem potovanju v avtomobilu. Še posebej zabavno pa ugibanje postane, ko je otrok več in se trudijo rešitev najti skupaj. Sodelovanje jih bolje poveže med seboj. Prav tako ni hudega, če med seboj tekmujejo, kdo bo rešitev uganil prvi. Malo tekmovalnosti, v mejah normale, jih namreč pripravlja na svet odraslih, v katerega neizbežno počasi vstopajo. Dobra meja tekmovalnosti je morda celo v današnjem svetu zaželjena.

Kje najti uganke za otroke?

Veliko navihanih ugank najdete na spletu ali v knjigah namenjenih posebej otrokom. Kar nekaj slovenskih avtorjev je izdalo knjige, ki vsebujejo raznovrstne rimanke. Veliko se jih nanaša na naravo in živa bitja v njej. To otrokom približa pestrost okolja in v njih vzbuja zanimanje za raziskovanje. Zanimive so tudi ilustracije, ki ponavadi spremljajo besedilo v knjigah. Ob njih lahko otroci doživljajo prav posebna občutja, saj popolnoma drugače kot odrasli zaznavajo oblike in barve. Zabavno besedilo in spremljajoče slike burijo domišljijo najmlajših. Uganke najdete zapisane tudi na spletu, v kolikor bi se jih radi nekaj naučili. Otrokom jih lahko predstavite v govorjeni besedi. To jim bo sporočilo, da se zanje zanimate in zaznali bodo vaš trud.

Učenje

Iz ugank se otroci učijo. Veliko odraslih pozablja, da si otroci zapomnijo ogromno reči, predvsem v predšolskem obdobju. To z lahkoto pridobljeno znanje ima težo za nadaljnje učenje. Dobro zastavljena uganka je kot povabilo v zunanji svet. Vabi v raziskovanje in širjenje obzorja. Otroka bo zanimalo, ali imajo živali iz rimanic res določene lastnosti. V naravi bodo želeli opazovati te živali in se prepričati o njihovih lastnostih na lastne oči. Z opazovanjem bodo pridobili lastne vtise, ki jim jih ne morejo ustvariti televizijski ekrani, knjige ali slikanice. S tem v mislih se večkrat sprehodite polni navihanih ugank z otroci v naravo. Tudi če nimate veliko časa je dobro razmisliti o tem, saj se lahko z vašim otrokom na ta način še bolj zbližate.

Tradicija

Nekaj zanimivih rimank izhaja že izpred nekaj stoletij. Prenašajo se iz generacije v generacijo in imajo zato posebno vrednost. Izmislili so jih že naši pradedje in s tem odražajo njihovo naravo in humoristično mišljenje. Zaradi želje po njihovi ohranitvi je večina že zapisanih in jih lahko najdete v knjigah ljudskih ugank. Večina jih je primernih za otroke, čeravno morda niso vse primerne za najmlajše, oziroma predšolske otroke. Po različnih deželah sveta krožijo tudi različne uganke, saj ima vsako ljudstvo svojo zgodovino. Iz nje izhajajo njihove navade in kultura, tako z ohranjanjem tradicije vplivamo na ohranjanje naše zgodovine.otroci-uganke

Logične uganke

Večji otroci se ne bodo več zadovoljili le s preprostimi rimankami. Ustrezne zanje so bolj kompleksne uganke, ki razvijajo njihovo logično mišljenje. Za namen spodbujanja le tega lahko na primer kupite revije, ki vsebujejo za določeno otrokovo starost primerne logične naloge. Nekatere izmed njih ponujajo možnost dobitka krasnih nagrad, ki bodo otroku predstavljale zasluženo nagrado. V šoli se bodo otroci srečali z nalogami, ki bodo zahtevale smiselno povezovanje dejstev. Priti do rešitve le teh je lahko prav stresno za nekatere, v kolikor nimajo občutka, da so zaradi tega karkoli pridobili. Če jim pa ponudimo primerno stimulacijo ob primernem času, bodo dobili željo po reševanju. Ugotavljanje rešitev jim bo namreč predstavljalo dosežek in tako je reševanje le pot k cilju, ki predstavlja neko vrednost.
Razvoj možganov
Za ustrezni razvoj možganov starejših otrok so potrebne okoliščine, ki to omogočajo. Otroku lahko občasno zastavimo za njegovo starost primerna vprašanja. Ta burijo njegovo domišljijo, prav tako pa pomagajo razvijati otrokovo kritično mišljenje. Kadar otrok pravilno ugotovi rešitev, ga pohvalimo. Pohvala ne le mlajšemu, temveč tudi starejšemu otroku vzbuja občutek samozavesti. Z ustrezno pohvalo za dobro opravljeno delo otroku nikakor ne moremo škoditi. Lahko se otresemo mnenja, da ga bo to privedlo do egocentričnega ali celo narcisističnega načina obnašanja. Pretirani občutek samozavesti se razvije namreč iz mišljenja, da je veliko vredno prav vse, kar naredimo. Tudi tisto, za kar se ni bilo potrebno potruditi. Nedelovanje si ne zasluži hvale. Po drugi strani pa je za pošteno delo potrebna tudi poštena nagrada.

Objave iz iste kategorije:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *