Site Overlay

Registracija domene za novo spletno stran

Izbira imena za novo spletno stran je vedno velik podvig. V mislih moramo imeti veliko stvari, kot je dolžina imena, izbira lokalne ali svetovne končnice in veliko več. Seveda pa je pred registracijo domene dobro poznati nekaj osnovnih stvari, ki nam olajšajo samo izbiro imena. Ključno je to, da smo pazljivi oziroma obzirni do spletnih strani s podobnimi imeni. Obenem pa je dobro, če poznamo prednosti osnovnih konfiguracij strežnikov, ki bodo gostili našo stran na spletu.

Preverimo imena konkurence

Pri vzpostavitvi nove spletne strani je vedno ključno, da si izberemo ime, ki ni preveč podobno konkurenci. Tako je registracija domene veliko bolj varna za nas, saj ne bomo imeli v prihodnosti možnih sporov in težav. Dovolj je že, če se odpravimo na splet in vtipkamo želeno ime spletne strani v iskalnik. V nekaj minutah lahko prepoznamo možne druge strani, ki uporabljajo enako ali podobno ime. V tem primeru moramo izbrati drugo ime ali obstoječega spremeniti. 

Ko izbirate ime za registracijo domene, najprej naredite to!

Izbira končnice pri registraciji domene pa je tudi ključnega pomena. Določa kateremu občinstvu je sama stran namenjena, zato je dobro, če poznamo osnovno razliko med lokalno in svetovno izvedbo domene vrhovne ravni.

Končnica pri registraciji domene ima velik pomen

Pred registracijo domene je dobro, če poznamo končnico oziroma domeno vrhovne ravni, ki jo nameravamo uporabiti. Izbiramo lahko med lokalnimi in svetovnimi končnicami. Načeloma je tako, da je za poslovanje v domači državi bolj priporočljivo, če izberemo lokalno končnico. To je lahko .hr, .si, .de, .cz ipd. Tako bo tudi naša spletna stran požela večje zaupanje od lokalnega prebivalstva, kar se bo poznalo na višji konverziji, višjem obisku in drugih pozitivnih elementih.

Pred registracijo domene je dobro, če poznamo končnico oziroma domeno vrhovne ravni, ki jo nameravamo uporabiti.
Pred registracijo domene je dobro, če poznamo končnico oziroma domeno vrhovne ravni, ki jo nameravamo uporabiti. Izbiramo lahko med lokalnimi in svetovnimi končnicami. Načeloma je tako, da je za poslovanje v domači državi bolj priporočljivo, če izberemo lokalno končnico.

Svetovna končnica pa je pomembna, če nameravamo poslovati oziroma ponujati naše proizvode in storitve širšemu ali celemu svetu. Najbolj poznana svetovna končnica je .com. Poznamo pa tudi druge, ki služijo enakemu namenu. 

Izbira strežnika poleg registracije domene

  • Dandanes lahko zakupimo ime spletne strani na mnogih svetovnih registrarjih. S tem ni nič narobe, vendar pri tem nimamo vključenega gostovanja. Veliko bolj priporočljivo je, če registriramo domeno pri podjetju, ki obenem tudi ponuja gostovanje spletnih strani.
  • Tako bomo imeli vse tehnične in druge elemente na enem mestu, kar je zelo uporabno v primeru težav, nadgradenj strežnika ipd. Niso pa vsi strežniki enaki, zato je dobro, če poznamo osnovne razlike med njimi.

Deljeni, virtualni in namenski strežniki

Poznamo več vrst strežnikov izmed katerih so najbolj popularni deljeni, virtualni in namenski. To so samo konfiguracije strežnikov, ki določajo njihovo delovanje in druge podrobnosti. Deljeni strežnik je pogosto najcenejši pri registraciji domene, saj je njegov namen nudenje osnovnega delovanja spletne strani.

Virtualni ali VPS strežnik nam omogoča, da tehnične zmogljivost strežnika v realnem času nadgrajujemo, kar je zelo uporabno, če naša spletna stran hitro raste oziroma se njene potrebe hitro povečujejo. Namenski strežnik pa je namenjen najbolj zahtevnim uporabnikom, ki nameravajo ustvariti ogromno spletne strani z veliko video, avdio in druge digitalne vsebine.

Objave iz iste kategorije: