Site Overlay

Poceni kartuše – na kaj vse biti pozoren pri nakupu?

Tiskalniki so nepogrešljiv del vsake službene pisarne ali pa domačega kotička, namenjenega računalniški opremi in vsakdanji administraciji. Ko kupujemo tiskalnik, smo pozorni na več stvari, kot so kakovost naprave, ugled proizvajalca, cenovna dostopnost in funkcionalnost. Malokdo pa pomisli na stroške, ki lahko nastanejo pri popravilu tiskalnika in vzdrževanju le-tega. Slej ko prej namreč pride tudi do trenutka, ko v tiskalniku zmanjka kartuš in moramo kupiti nove. Takrat je pomembno, da imamo tip tiskalnika, v katerega lahko vstavimo cenovno dostopne, poceni kartuše

Poceni kartuše so vsekakor velika prednost za vse, ki so veliki uporabniki tiskalnika. Cene se gibljejo od nekaj deset pa vse do nekaj sto evrov, odvisno od tipa in vrste kartuš, ki jih potrebuje naš tiskalnik. Smiselno je torej, da smo ob nakupu tega pisarniškega pripomočka pozorni tudi na to, kje bomo kupili kartuše in koliko bo potrebno odšteti zanje. Velikokrat se namreč zgodi, da nek dokument nujno potrebujemo ravno takrat, ko nam je zmanjkalo barvila, težava pa se pojavi, ko v naši bližini ni poceni kartuš.

Kartuše za brizgalni in laserski tiskalnik

Ko kupujemo poceni kartuše moramo biti pozorni na to, da izberemo prave. Preveriti moramo torej, kateri tip kartuš naš tiskalnik potrebuje – to lahko preverimo na stari embalaži ali pa si zapomnimo tip tiskalnika, ki ga imamo doma. Načeloma imamo laserske in pa brizgalne tiskalnike. Prvi so načeloma dražji, vendar je vzdrževanje le-teh cenovno dostopnejše, medtem ko so brizgalni cenejši, kartuše pa so lahko celo dražje od samega tiskalnika.

Poceni kartuše za tiskalnik
Pri nakupovanju poceni kartuš moramo biti previdni da izberemo prave

Laserski tiskalniki uporabljajo kartuše s tonerjem – gre za neke vrste barvni prah. Prednost tovrstnih tiskalnikov je v tem, da ne pride do izsušitve, če tiskalnika ne uporabljamo, te kartuše pa so tudi cenejše za uporabo, saj jih lahko polnimo. Kartuše za brizgalni tiskalnik imajo tekoče barvilo. Barvilo se s pomočjo šob, ki so v tiskalniku, izbrizga na papir. Tovrstni tiskalniki so cenejši, vendar kartuše niso tako poceni. Prav tako jih ne moremo polniti, barvilo pa se ob neuporabi sčasoma posuši. 

Vrste in cenovna dostopnost kartuš

Kartuše običajno vsebujejo črno barvo. Če kupujemo barvne, pa vsebujejo še modro, rumeno in rdečo, nekateri imajo še dodatno črno in sivo. Lahko se odločimo za nakup originalnih kartuš, ki jih je izdelal proizvajalec tiskalnika, lahko pa vzamemo kompatibilne, pri katerih je izdelovalec nekdo drug, a kartuše vseeno ustrezajo tipu tiskalnika, ki ga imamo. Če smo pristaši ekološkega delovanja, je najbolje, da izberemo obnovljene kartuše – gre za ponovno napolnjene kartuše. 

Kakšna je razlika med tiskalnimi kartušami blagovne znamke in obnovljenimi tiskalnimi kartušami?

Cene kartuš so relativno visoke: ena črna kartuša bo zadostovala za tisk približno 800 strani, medtem ko bomo z eno barvno kartušo natisnili zgolj 300 strani. Če želimo kupovati poceni kartuše, moramo biti že pri nakupu tiskalnika pozorni na to, kateri tip tiskalnika bomo vzeli.

Objave iz iste kategorije: