Site Overlay

Pomembno je prepoznavati znake paradontalne bolezni

Paradontoza je bolezen obzobnih tkiv ter lahko vodi do celotne izgube obzobne kosti. Posledično zobje na koncu izpadejo. Zanjo je značilno, da lahko poteka izjemno počasi. Ob zobu nastajajo žepki, v njih se nabirajo bakterije. Slednje žepke vztrajno in počasi poglabljajo.

Dejstvo je, da vse bolezni, ki prizadenejo našo ustno votlino, lahko močno ogrožajo naše splošno zdravje. Med tovrstnimi boleznimi pa je ravno paradontoza med najpogostejšimi. Na sploh predstavlja zelo velik javnozdravstveni problem.

Tipični znaki za paradontozo

Znaki, ki so značilni za paradontalno bolezen, so precej očitni. Med ščetkanjem nam krvavijo dlesni, ki so zatečene ter pordele. Zobje so na videz nekoliko daljši, ker dlesni odstopajo od zoba. Med zobmi nastajajo špranje, ustni zadah je slab, prav tako sam okus.

Pri paradontalni bolezni med zobmi nastajajo špranje in zobje lezejo narazen. 
Značilni znaki za paradontozo so očitni. Zobje so na videz nekoliko daljši, ker dlesni odstopajo od zoba, med zobmi nastajajo špranje, eden od tipičnih znakov je tudi to, da zobje lezejo narazen. 

Eden od tipičnih znakov je tudi to, da zobje lezejo narazen. Spremeni se tudi griz. Ključno je, da na svojih zobeh še pravočasno opazite spremembe in seveda pravočasno ukrepate. Če je paradontoza odkrita že v začetni fazi, se seveda lahko izjemno uspešno zdravi. Lahko jo nadziramo in učinkovito omilimo njeno sicer uničujoče delovanje na celotno telo.

Simptomi paradontoze se pojavijo pozno

Verjetno je paradontalna bolezen tako pogosta, ker se njeni simptomi v resnici pojavijo precej pozno. Navadno šele tedaj, ko je narejene že kar nekaj škode in so posledice lahko povsem nepopravljive. Tudi zobozdravnik mora same znake bolezni znati poiskati. Po pogovoru s svojim pacientom mora opraviti pregled ust najprej z očmi. V veliko pomoč mu je seveda še rentgenski posnetek celotnega zobovja oziroma ortopan.

Ko se s strani strokovnjaka oziroma zobozdravnika ugotovi stanje globine žepkov, se lahko pripravi temeljit planski načrt. Za zajema ustno higieno, čiščenje zobnih oblog, protibakterijsko spiranje, lasersko zdravljenje in še druge vrste terapij.

Preberite si še naslednji članek: Kako uspešno pozdraviti granulom?

V večini primerov lahko to stanje miruje že več let in ne povzroča težav ali bolečin. Vendar pa se lahko situacija hitro spremeni, ko se organizmu zmanjša odpornost. Tedaj se vnetje lahko ponovno aktivira, kar se lahko kaže z oteklino ali bolečino. Navzven granulom ni opazen s prostim očesom.

Več kot 90 % naše populacije se sooča z vsaj eno od oblik paradontoze

Presenetljiv je podatek, da se več kot 90 % naše populacije sooča z vsaj eno od oblik paradontoze. Slednje je podkrepljeno seveda z raziskavami. Vzroki za to segajo od genetskega zapisa posameznika, prisotnosti sistemskih bolezni, rasnih razlik, načina prehranjevanja, socialno ekonomskega položaja ter še bi lahko naštevali.

Parodontalna bolezen v 4 korakih.

A ne glede na omenjeno je ključni vzrok za bolezni dlesni zagotovo pomanjkljiva oziroma povsem neustrezna ustna higiena.

Objave iz iste kategorije: