Site Overlay

Ali je mogoče popraviti okvarjen trdi disk?

Vsaka računalniška naprava se sčasoma okvari. To načeloma ni tako velika težava, če preneha delovati napajalnik, osnovna plošča, delovni pomnilnik ipd. Najbolj boleča je izguba podatkov na trdem disku. V tem primeru potrebujemo restavriranje diska, kjer tehniki preko številnih postopkov in orodij prenesejo podatke na svež spominski medij. S tem je mogoče rešiti manjše in večje količine podatkov, ki nam niso več dostopni. Tudi, če je spominski medij utrpel hujše fizične poškodbe, je v večini primerov z magnetnih plošč mogoče rešiti večino informacij.

Zakaj potrebujemo restavriranje diska?

Moderno poslovno in osebno življenje je močno odvisno od podatkov. S tem je mišljeno to, da se na pametnih telefonih, tablicah, prenosnikih in namiznih računalnikih hranijo številni elementi, kot so družinske slike, glasba, pisarniške datoteke, aplikacije in podobno. Če izgubimo dostop do omenjenih ali drugih podatkov, smo lahko v veliki osebni ali finančni izgubi. Zato je pomembno, da v primeru težav strokovnjaki opravijo profesionalno restavriranje diska. Namen omenjene storitve je popolna ali delna obnova vseh podatkov, ki so se izgubili z okvaro spominskega medija.

Ali restavriranje diska poteka tudi na SSD-jih?

SSD diski so nedvomno spremenili svet na bolje. Obenem pa so starejšim računalnikom omogočili novo priložnost za nadaljnjo uporabo. SSD diski lahko močno pohitrijo starejše prenosnike ter druge računalnike, ki smo jih morda želeli vreči stran.

Restavriranje diska SSD, ki ga opravijo tehniki v računalniškem servisu.
Restavriranje diska SSD je mogoče s posebnimi orodji in napravami, ki jih uporabljajo tehniki v računalniškem servisu.

Velika prednost SSD-jev je ta, da ne vsebujejo mehaničnih delov. Zaradi te lastnosti so veliko bolj zanesljivi in tudi odporni na manjše in večje fizične udarce. Kljub temu pa so izpostavljeni raznim okvaram, zaradi številnih razlogov. Zato je restavriranje diska SSD tudi mogoče s posebnimi orodji in napravami, ki jih uporabljajo tehniki v računalniškem servisu.

Varovanje podatkov pred katastrofalno izgubo

Veliko ljudi se ne zaveda, da je mogoče veliko storiti doma ali v podjetju, da zmanjšamo škodo in izgubljen čas, ki ga povzroči okvara računalnika. Priporočljivo je, da vedno uporabljamo NAS Synology ali drugi sistem shranjevanja podatkov na trdih diskih ali SSD-jih.

Nasvet za prvo namestitev in nastavitev Synology NAS sistem shranjevanja podatkov na trdih diskih ali SSD diskih.   

Občutljive podatke je mogoče zaupati številnim ponudnikom storitev shranjevanja podatkov v oblaku. Izkušeni tehniki lahko opravijo restavriranje diska tudi na tablicah, prenosnikih in drugih računalniških napravah. Podatke je mogoče rešiti tudi iz okvarjenih SD kartic, USB ključev in drugih spominskih medijev.

Varnostne kopije so ključnega pomena za podjetnike in posameznike

Najbolje je, da imamo izdelane varnostne kopije slik, pisarniških datotek in aplikacij na USB ključu, dodatnem trdem disku in drugih spominskih medijih. S tem se izognemo škodi v primeru strojnih okvar, virusov in drugih nepričakovanih situacij. Strokovnjaki priporočajo tudi kloniranje trdih diskov na katerih se nahajajo ključni podatki za poslovanje, dragocene slike, filmi, glasba in drugi elementi. Kopije je mogoče izdelati doma.

Kloniranje trdih diskov lahko opravite sami ali pa to nalogo zaupate izkušenim tehnikom v računalniškem servisu.
Strokovnjaki priporočajo tudi kloniranje trdih diskov. Varnostne kopije lahko izdelate sami, lahko pa to zaupate tehnikom v računalniškem servisu.

Omenjeno nalogo pa lahko vedno zaupamo tehnikom v računalniškem servisu. V vsakem primeru je pomembno, da varnostne kopije posodabljamo po potrebi. Tako zagotovimo, da v primeru okvare ne bomo ostali brez ključnih podatkov, ki jih potrebujemo za delo v osebnem ali poslovnem življenju.

Objave iz iste kategorije: