Site Overlay

Kako uspešno pozdraviti granulom?

Granulom je vrsta kroničnega vnetja kosti ob vrhu korenine zobu. Dolga leta lahko povsem miruje in nam ne povzroča posebnih težav oziroma bolečin. Ob nenadnem padcu odpornosti organizma pa se lahko situacija povsem spremeni. Vnetje se namreč tedaj praviloma prebudi, pojavita se oteklina ali bolečina.

S prostim očesom granulom sploh ni opazen. Nanj včasih kažejo klinični znaki, kot so oteklina, zabarvanost zob, večja občutljivost ob ugrizu. Na posnetku RTG pa je okrog konice korenine videti kot bolj temen prostor.

Granulom je vrsta dolgotrajnega vnetja, ki se pojavi v bližini vrha zobne korenine.ajnega vnetja, ki se pojavi v bližini vrha zobne korenine.

Vzroki za nastanek granuloma

Ko se vnetje živca zobu razširja na tkivo v okolici, nastane granulom. Vzrokov za nastanek je seveda lahko več, najpogostejši pa je vsekakor karies, ki se razširi v zobno globino. Razširjen karies lahko povzroča odmrtje živca in nastanek granuloma. V tem primeru je ključno, da čim hitreje pričnete z zdravljenjem in odstranitvijo kariesa.

Granulom pa lahko povzročajo tudi dotrajane in stare plombe, počene zobne krone, dotrajane protetične prevleke, predhodno koreninsko zdravljenje, ki je bilo neuspešno. K sreči v današnjem času tovrstno zobno težavo zdravniki lahko povsem uspešno pozdravijo.

Kakšne so posledice granuloma?

V primeru granuloma lahko pride do:

  • razgrajevanja in izgube okoliških kosti,
  • razvoja cist,
  • negativnega vpliva na druge telesne organe.

V razgrajevanje in izgubo okoliških kosti vodi dolgotrajni vnetni proces, ki se odvija znotraj čeljusti. Iz granuloma se v določenih primerih lahko razvijejo še ciste. Te so na videz podobne majhnim balončkom, ki se nahajajo na dlesni ob prizadetem zobu.

Granulom pa ima torej lahko vpliv tudi na organe v telesu. Bakterijski produkti se namreč sproščajo v krvi in na takšen način predstavljajo stalni vir okužbe za naše celo telo.

Zdravljenje granuloma

V sodobnem zobozdravstvu je zdravljenje granuloma povsem vsakodnevna praksa, in to v skoraj vseh zobnih ordinacijah. Kljub temu je treba poudariti, da se sam postopek uvršča med bolj zahtevne na področju stomatologije. Obenem pa zahteva tudi kar nekaj časa in pa dobrega znanja zobozdravnika.

Kako uspešno bo zdravljenje granuloma, pa je zlasti odvisno od same natančnosti in od temeljitosti pri čiščenju kanalov korenin zob. zdravljenje kanalov zob lahko opravi tudi endodont, ki je specializiran za področje zdravljenja pulpe zob. Tovrstni zobozdravniki se torej ukvarjajo zlasti z bolj zahtevnimi zdravljenji zob.

Objave iz iste kategorije: