Site Overlay

Rezervoar tekočine za pranje stekla avtomobila – nujen pripomoček za čista avtomobilska stekla

Čista avtomobilska stekla so nujna za vidljivost in varnost v prometu. Zaradi zunanjih dejavnikov večkrat pride do tega, da je potrebno stekla tako ali drugače očistiti. Najlažje to storimo s pomočjo posebne tekočine, ki jo nalijemo v rezervoar tekočine za pranje stekla avtomobila. 

Rezervoar tekočine za pranje stekla avtomobila je manjša posodica, ki jo najdemo pod pokrovom motorja. Na voljo so tekočine različnih proizvajalcev – tekočina sicer ni tako bistvenega pomena kot kaj drugega v vozilu, vseeno pa je dobrodošla, ko želimo iz vetrobranskega stekla odstraniti ostanke insektov in drugih nečistoč.

Pomen rezervoarja tekočine za pranje stekla avtomobila

Rezervoar tekočine za pranje stekla avtomobila se nahaja v vsakem vozilu; najdemo ga v neposredni bližini motorja, kjer je tudi rezervoar tekočine za hlajenje motorja. Rezervoarji oziroma neke vrste posodice lahko glede na njihovo prostornino napolnimo z različno količino ustrezne tekočine. 

Rezervoar tekočine za pranje stekla avtomobila je posodica, ki jo najdemo pod pokrovom motorja.
Rezervoar tekočine za pranje stekla avtomobila je manjša posodica, ki jo najdemo pod pokrovom motorja.

Posodica oziroma rezervoar tekočine za pranje stekla avtomobila je plastičen, vsebuje pa tudi eno ali več črpalk, s pomočjo katerih se tekočino prečrpa do ciljnega mesta. Vozilo ima lahko torej rezervoar, ki skrbi tako za čiščenje vetrobranskega stekla in zadnje šipe, nekateri avtomobili pa imajo tudi možnost pranja žarometov. 

Poškodbe rezervoarja tekočine za pranje stekla avtomobila

Ker je posodica oz. rezervoar običajno plastičen, lahko pride do poškodbe in obrabe. Poškodba rezervoarja je zelo pogosta ob trkih, do obrabe pa lahko pride tekom let uporabe vozila. Če torej vidimo, da rezervoar tekočine za pranje stekla avtomobila pušča, ga je potrebno zamenjati. To, da je rezervoar poškodovan, lahko opazimo na več načinov – eden izmed teh je, da opazimo tekočino, ki je iztekla, prav tako je prišlo do obrabe rezervoarja, če opazimo, da moč curka oziroma količina tekočine ni zadostna.

Kako zamenjati rezervoar tekočine za pranje stekla avtomobila zaradi poškodbe ali obrabe?

Mehanske poškodbe in druge obrabe rezervoarja tekočine za pranje stekla avtomobila zahtevajo ukrepanje. Če želimo rezervoar zamenjati, se je smiselno obrniti na ustrezne strokovnjake oziroma to omeniti na samem servisu vozila. Sami bi težko zamenjali omenjen avtomobilski del, saj je posodica  vpeta v druge pomembne dele vozila in je posledično težje dostopna. Pri nekaterih vozilih je celo potrebno odstraniti določene bistvene komponente vozila, da se omogoči dostop do rezervoarja in s tem menjave le-tega. Če nimamo ustreznih znanj, je torej bolje, da situacijo prepustimo izkušenim avtomehanikom.

Objave iz iste kategorije: