Site Overlay

Zakaj je pridelava medu tako pomembna za vaše zdravje

Med je znanstveno dokazan naravni antibiotik, ki ozdravi marsikatero prehladno obolenje. Ker je popolnoma naraven, nima stranskih učinkov in na naše telo vpliva zgolj pozitivno. V današnjih časih je pridelava medu pomembna, saj se število čebeljih družin v Sloveniji manjša in je posledično povpraševanje po medu čedalje večje. V kolikor želite ostati zdravi, obenem pa nekaj zaslužiti, je pridelava medu idealen hobi za vas in vašo družino.

Pridelava medu je zelo pomembna

Čebelarski pribor in oprema za novega čebelarja

Nov čebelar potrebuje specifično opremo in pribor, ki bosta zaščitila njega in obenem poskrbela za udobje čebel. Vsak čebelar tako potrebuje:

  • Osebno opremo,
  • Čebelarsko orodje.

Osebna oprema za pridelavo medu in zaščito čebelarja

Pod osnovno osebno opremo za pridelavo medu sodi:

  • Zaščitna mreža ali pokrivalo,
  • Svetla oprijeta platnena oblačila,
  • Zaščitni čevlji,
  • Posebne rokavice.

Zaščitna mreža ali pokrivalo

Zaščitna mreža ali pokrivalo sta pomembna za zaščito obraza in vratu. Pomembno je, da je mreža dovolj oddaljena od obraza, da čebela ne more priti do obraza. Mreža mora biti črne barve in omogočati nemoten pogled skoznjo. Obenem mora biti dovolj redka, da prepušča dovolj zraka skozenj.

Izberite svetle odtenke platnenih oblačil

Čebele ne marajo temnih oblačil, zato vsak pridelovalec medu nosi svetla, lahka platnena oblačila. Oblačila morajo imeti možnost stisniti rokave ali hlačnice skupaj, saj tako čebele ne morejo priti do naše kože.

Zaščitni čebelarski čevlji in posebne rokavice

Zaradi možnosti pikov je priporočljivo, da je obutev trpežna, po možnosti usnjena ali gumijasta. Rokavice je priporočljivo, da imajo merne narokavnike. Nad dlanmi morajo čebelarske rokavice biti gumirane, saj tako preprečimo pike. Za izogibanje pikov med pridelavo medu je priporočljiva dosledna higiena z veliko količino umivanja rok s kisom. Pridelovalci medu se izogibajo dišečim milom in pitju alkoholnih pijač, ki dražijo čebele.

Čebelarsko orodje

Pod čebelarsko orodje uvrščamo panjsko dleto za odpiranje delov panja in omelce za odstranjevanje in ometanje čebel s panja. Za pomirjanje čebel nekateri čebelarji uporabljajo kadilnike z mehom, ki oddaja dim in poseben prijeten vonj, ki čebele umiri.

Video: 8 čebelarskih pripomočkov

Za točenje medu med pridelavo pa je pomembna uporaba centrifuge za izmet medu ter točilnica za med. Za kvalitetno točenje medu potrebujemo tudi različna sita in čistilnike. Nekateri sodobni čebelarji pa točno zrelost medu sproti preverjajo kar s pomočjo čebelarske tehtnice, ki sama javlja sproti na vaš telefon ali računalnik, kaj se dogaja v panju.

Peleti za pse so vse bolj priljubljena hrana za hišne kosmatince. Preberite zakaj v članku na povezavi …

Objave iz iste kategorije: